Diorama Calismasi - Harbour Tug 1/108

Uzun süreçli model çalışmalarımın arasına bazen dolaplarımda bekleyen plastik kitlerimden sıkıştırıyorum. Diğer çalışmalara göre daha kısa sürede biten bu modeller de ayrı bir zevk veriyor. 2013'ün son günlerinde yine böyle bir çalışmayla diğer modellerime kısa bir ara vererek 2005 yılında alıp bir kenara koyduğum 1/108 ölçekli Revell firmasına ait Harbour Tug modelini yapmaya başladım. Yapıma başladıktan sonra diorama olarak sonlandırmaya karar verdim. Yapım aşamalarına mümkün olduğunca aşağıda paylaşmaya çalıştım. İyi seyirler.
 
1.Bölüm
Öncelikle modeli toplamaya başladım. Bazı yerlerde ufak revizyonlar yaparak zımpara işlemlerimi gerçekleştirdim.
Daha sonra tüm parçalara astar boya attım. Boyama işlemlerimi Air Brush ile yapmaktayım.
Astar sonrası ufak ufak boyamalara başladım.
Ve renklenmeye başlıyor.
2.Bölüm
Boyama işi tamamlandıktan sonra eskitme işlemlerine başladım. Binalarda inceltilmiş yağlı boya ile yıkama tekniğini kullandım. Aşağıdaki fotoğrafta sol bölüm işlem yapılmış alandır.
Daha sonraki adımda kuru fırça ve toz pastel uygulaması gerçekleştirdim.
3.Bölüm
Eskitme çalışması ile birlikte modeli toplamaya başladım.
Diorama yapacağım için pervane montajı yapmadım.
Bir gemiyi itmekte olan bir römorkörü canlandırmak istediğim dioramada aynı zamanda arka plan olarak düşündüğüm gemi bordasının yapımını gerçekleştirdim.
Aşağıdaki şekilde konumlandırmayı planladım.
4.Bölüm
Sırada zemin çalışması vardı. Bu bölümde çok fazla fotoğraf çekmemşim ancak anlatmaya çalışayım. Zeminde 2 cm lik strafor kullandım. Modelin geleceği yeri markalayıp açtıktan sonra modeli yerleştirerek strafor üzerine kristal jel kapladım. Dalgalanma efekti için zemine yaklaşık 2-3 mm kalınlığında yaydığım jelin üzerine bir kağıt sererek bir ucundan tutup kaldırdığımda oluşan dalgalanmayı kurumaya bıraktım. Kuruyunca şeffaflaşan jelin üzerini deniz rengi olarak belirlediğim renge (cam göbeği gibi bir renk istedim) boyadım. Kuruyan bu renk üzerinde beyaz renk ile kuru fırça uygulaması yaparak köpükleri oluşturup, dalga uçlarını belirginleştirdim.   
Boyanmış yüzey mat bir görüntü oluşturuyor. Boya tamamen kuruduktan sonra tekrar kristal jeli bu kez fırça yardımı ile çok ince bir kat olarak yüzeye tekrar uyguladım. Bu aşamada belki parlak vernik de kullanılabilir. Ben kristal jeli tercih ettim. Aşağıda bu uygulamanın öncesi ve sonrası görebilirsiniz. Sol taraf mat hali, sağ taraf ise jelin uygulanmış halidir.  
Aşağıda da modelin sancak tarafının bitmiş olduğu görülmektedir.
Yakın plan bir görüntü.
İtilmekte olan gemiyi ifade eden arka plan fonumuz ile bir bakış.
5.Bölüm
Usturmaçalarımız hazırlandı.
Usturmaçaları kirletilerek yerlerine taktım. Boyanmış elyaf ile duman efekti yaptım. Usturmaçaların suya değen kısımlarına kristal jel ile müdahaleler yaptım.
Artık tamamlandı sayılır. Sadece alt tablasını hazırlamak kaldı.
6.Bölüm - SON
Tamamlanan modelim için son olarak tablasını hazırladım. Bauhausdan aldığım kenarlık çıtasının arkasına bir de düz çıta ekleyerek camekanın geleceği tırnağı oluşturdum. Böylelikle köşebent elde ettikten sonra modeli çerçeveleyecek şekilde birleştirdim. Altına da 3 mm kalınlığında pvc levha yapıştırdım. 
Akrilik siyah boya ile boyadım. Üzerine de mat vernik uyguladım.
Kuruduktan sonra modeli bu hazırlamış olduğum çerçevenin içine yerleştirdim ve çalışmam son buldu. Daha sonra üzerine camekan eklenecek.
Bir başka model çalışmasında görüşmek üzere.

Saygılarımla
Serkan Ceylan
Ocak 2014