MODELCİLİĞE BAŞLAMAK

MODELCİLİĞE BAŞLAMAK

 

Gemi modelciliğine başlamak mı istiyorsunuz? Ne zamandır başlamak istiyorsunuz ama nereden başlamanız gerektiğini mi bilemiyorsunuz? Yoksa sadece merak mı ediyorsunuz?

Hoş geldiniz.

Birlikte büyüdüğüm bu hobi ile uğraşmaktan çok keyif almakta ve modelciliğe adım atmak isteyen herkese elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışmaktayım. Burada anlatacaklarım ile akıllardaki soru işaretlerini biraz da olsa kaldırabilir, birazcık yönlendirme yapabilir isem çok sevinirim. Modelciliğe başlamak için ana unsurun “sabır” olduğunu bir kez daha hatırlatarak başlıklar halinde konuyu incelemeye ve yön vermeye çalışayım.     

 

Maket mi? Model mi?

Birçok kişinin maket diye ifade etmesine karşın, çalışmalarımız maket değil birer modeldir. Karıştırılan bu iki kavramın farkları üzerinde durarak model ifadesinin yerini sağlamlaştırmış olalım. Maket, henüz ortaya çıkmamış, yaşamamış, yapılmamış, yapılması planlanan çalışmaların önceden tasarlanan halidir. Model ise, var olmuş, yaşamış/yaşayan gerçek bir yapıtın aslına uygun olarak ölçekli küçültülerek ortaya çıkarılmış halidir. Bizler de zaman içerisinde var olmuş ya da halen var olan gemileri çalıştığımız için, yapıtlarımız birer “model”, bizler “modelci” uğraşımızın genel adı da “modelcilik” tir.   

 

Neler gerekli?

Sabır, zaman ve mekan ayrılmaz üçlü olarak hobimizde en başta olması gerekenlerdir. Zamanımız ve bu zamanı kullanabileceğimiz çalışma alanımız varsa sabırla bu işi yürütebiliriz. Herkes yaptığı çalışmanın sonucunu merak eder ve bir an önce bitsin ister. Ancak adım adım sabırla ilerlemek, hem sonuca ulaşmamıza, hem ortaya çıkacak modelin kalitesine etki edecektir. Uğraşımız gereği, zımpara, eğe, boyama gibi işlemlerimiz fazlaca olduğu için çalışma alanımızın bu hususlar göz önünde bulundurularak ayarlanması faydalı olacaktır. Model kabaca ortaya çıkana kadar biraz fazla zaman ayırmak yerinde olacaktır. Bu ilk aşamalar daha çok kaba işleri içerdiğinden tezgah başına oturduğumuzda yol alabilmek için geniş zaman iyi sonuç verir. Ortaya bir şeyler çıkmaya başladıkça ne yapıp edip daha fazla zaman yaratacağınızı da garanti edebilirim. Bu üç ana unsur dışında gerekli olan alet edavat konusunda ise site menüsünde bulunan “Gerekli aletler” sayfasına göz atmanızı rica edeceğim. Bunlara ilave olarak bir de kitap edinmenizi tavsiye ederim. Veysel Güleryüz’ ün “Uygulamalı Gemi Modelciliği” adlı kitabı gemi modelciliğine giriş için çok faydalıdır. Ayrıca birde, Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesinde Gemi Modelciliği Kılavuzu isimli ücretsiz bir derleme var. Henüz inceleme şansım olmadı ama muhakkak ki faydası olacaktır. Bunu da bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

 

İlk adım nasıl olmalı?

Ahşap gemi modelciliğini iki şekilde yapabilmekteyiz. Bunlardan birincisi plandan çalışmak, bir diğeri ise kit ile çalışmaktır. Plandan çalışmak demek; elinizde sadece yapmayı düşündüğünüz modelin planının olması demektir. Gerekli olan tüm malzemenin tarafınızdan temin edilmesi, neredeyse her bir parçayı kendinizin üretmesi, gerekli olan aksesuarların büyük ölçüde tarafınızdan hazırlanması demektir. En önemlisi de tüm bunları gerçekleştirebilmek için planı okuyabiliyor olabilmeniz gerekecektir. Kit ile çalışmak ise saydığım birçok eksikliğin giderilmiş olması demektir. Kitler, ilgilendiğiniz modelin yapımı için gerekli olan tüm malzemelerin bir arada bulunduğu, bazı parçaların hazır kesilmiş olduğu, gerekli tüm aksesuarların hazır bulunduğu ve bir kutu içinde size sunulduğu bir pakettir. Ayrıca bu paket içerisinde planın yanı sıra çoğu zaman fotoğraflarla desteklenmiş adım adım anlatımlı yapım kılavuzu da bulunmaktadır. Kitlerin diğer bir özelliği de defalarca test edilmiş olması nedeniyle kusursuz çizimlere sahip olmasıdır. Plandan çalışma sırasında plan hatalarına modelci kendi çözüm üretmek durumunda kalmaktadır. Günümüzde çok detaylı model planları çizilmiş olmaya başlanmış olsa da sayıları oldukça az ve ileri seviye modelcilere hitap etmektedir. Bu açıklamalar üzerine şu ayrıntıya da dikkat çekmek isterim. Hazır kit dediğimiz zaman insanların zihinlerinde her şeyin hazır olduğu tak/birleştir şeklinde bir çalışma canlanmaktadır. Ama durum böyle değildir. Modeli yine sizin emeğiniz ortaya çıkaracaktır. Kitler, sizi malzeme ve kılavuz arayışından kurtaracak ve sorunsuz yol almanızı sağlayacaktır. Buraya kadar olan bölümden de anlaşılacağı üzere yeni başlayacak olan kişilere tavsiyem kit ile başlamalarıdır. Plandan çalışmak da imkansız değildir ancak malzemeleri tanımak, teknikleri görmek açısından kitler başlangıç için çok daha faydalıdır.

  

Hangi kit ile başlamalı?

Ülkemizde birçok ithal kit satışı olmakla birlikte ağırlıklı olarak ileri seviye kitleri görmekteyiz. Piyasada yerli üretim kitler bulunsa da ağırlık orta ileri seviye içindir. Başlangıç seviye kitlerdeki en önemli hususlar, teknikleri modelci adayına olabildiğince yapılabilir göstermek, zorlamadan sorunsuz yol alabilmeye olanak sağlamaktır. Tekne formlarının başlangıç seviyesinde sarım için uygun olması, güverteli ve boyalı modeller olmaları (içinin gözükmüyor olması ve ahşap hali ile bırakılmayacakları için hataların macun vb. şekilde giderilebilmesine olanak sağlaması) ve çok fazla ince detay bulundurmamaları önemli unsurlardır.

Bu kapsamda yılbaşında raflarda yerini alacağını umduğumuz yeni bir kit çalışmamız mevcuttur. Çalışmaları hızla ilerlemektedir. Ayrıca hali hazırda tüm bahsettiğimiz unsurları içeren ve satışımızda olan Sunrise - Klasik ıstakoz av teknesi isimli yapım kitimiz başlangıç için ideal bir kittir. Çok detay anlatımlı yapım kılavuzu ve fazlaca referans fotoğrafa sahip içeriğiyle bu yapım kiti ile modelciliğe güzel bir başlangıç yapabilirsiniz.

Sunrise - Klasik Istakoz av teknesi yapım kitini atölyemizden temin edebilirsiniz. İncelemek için tıklayınız.

İlginizin hiç eksilmemesi ve en kısa sürede çalışmalara başlamanız dileğiyle.

 

Bol modelli günler.

 

Saygılarımla

Serkan Ceylan

 

Bu sitedeki yazı ve fotoğraflar, izin olmadan ve kaynak gösterilmeden herhangi bir alanda kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.